Вітаю Вас Гість!
Середа, 01.05.2024, 18:29
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2014 » Травень » 19 » Що являє собою морква?
13:15
Що являє собою морква?

що являє собою морква? Важливо знати, що це дворічна рослина, яка відноситься до овочевого сімейства Зонтичні. У початковий період життя утворюються коренеплоди, листя, а в наступний - насіння, стебла, квітки. Складається коренеплід з такої головки, яка несе нирки, листя. Крім того, у нього є середня частина - це шийка, де накопичуються і далі формуються всі корисні елементи.   Давайте розберемося, що являє собою морква? Важливо знати, що це дворічна рослина, яка відноситься до овочевого сімейства Зонтичні. У початковий період життя утворюються коренеплоди, листя, а в наступний - насіння, стебла, квітки. Складається коренеплід з такої головки, яка несе нирки, листя. Крім того, у нього є середня частина - це шийка, де накопичуються і далі формуються всі корисні елементи. Ще один важливий момент - це хвостова частина, що складається з коренів. Якщо зробити поперечний розріз коренеплоду, то можна побачити серцевину, м'якоть і певний шар кори. Найкращою морквою вважається та, яка має дуже багато м'якоті всередині, ніж серцевини. Довжина у вирощених коренеплодів залежатиме від сорту. В основному, вона становить близько 15-35 см, а діаметр - три -п'ять см. Маса залежить від умов, підгодівлі й догляду, але приблизно вона повинна важити сто -триста грам. Чималу роль грає форма, забарвлення плоду. Вона теж залежить від умов і сорту. Кожній людині слід знати, що коренеплоди бувають різних цікавих форм - конічні, циліндричні, округлі. Найбільш поширені сорти мають червоні, помаранчеві забарвлення.
Морква є відносно холодостійких рослиною. Сама мінімальна температура для росту насіння повинна бути не менше чотирьох -шести градусів, а оптимальна - двадцять -тридцять градусів. Перші сходи можуть витримати навіть короткочасні морози до п'яти градусів. Коренеплоди можуть рости і розвиватися при оптимальній температурі в десять- двадцять градусів, а для правильного розвитку листя має бути температура двадцять -двадцять п'ять градусів. Крім того, атмосфера теж впливає на забарвлення і форму моркви. На мало оброблених, холодних і не дренованих ділянках вони зазвичай виростають з неправильною формою, блідістю, малого розміру. Але варто пам'ятати, що при перегріві грунту буде знижена інтенсивність яскравості забарвлення моркви. Вона вологу не надто вимагає, але зате вона потребує невеликих і частих поливах.
Для моркви ідеальні пухкі, родючі, піщані і суглинні ділянки, які мають високий вміст гумусу і водопроникність підгрунтя. Важливо знати, що не варто садити моркву на глинистих, важкосуглинистих ділянках, так як при висиханні грунту, вона утворює щільну кірку, що перешкоджає правильному росту насіння. Результат виявляється сумним - розріджені і нерівномірні сходи. Крім того, непридатні і підзолисті, кислі ділянки.
що являє собою морква? Важливо знати, що це дворічна рослина, яка відноситься до овочевого сімейства Зонтичні. У початковий період життя утворюються коренеплоди, листя, а в наступний - насіння, стебла, квітки. Складається коренеплід з такої головки, яка несе нирки, листя. Вся робота починається з грядки. Точніше, з обробки грунту. Вона, в першу чергу, обов'язково повинна бути твердою, пружною, щільною і родючої, щоб забезпечувати правильний розвиток насіння, їх ріст. Пухка поверхня буде перешкоджати великим випаровуванню вологи. Спеціальні добрива потрібно використовувати за рік до посадки моркви. Таким чином, її найкраще розподіляти в грунті, в якій вже раннє були посадки вдалих культур ( наприклад, капуста, помідори, огірки). Такий грунт добре заправляється органічними речовинами. Восени, підготовлену ділянку ретельно перекопують до орного шару. Якщо грунт малоплодородная, то слід внести в неї перегній, або перепрілий гній. На піщаних грунтах застосовувати перегній краще навесні.
У органічні добрива додатково додають фосфор, але восени потрібно приготувати половину суміші (25-45 грам на 1 квадратний метр). Іншу суміш залиште до весни. Підгодовувати моркву можна азотними добривами, якщо грунт має знижений родючість. Справа в тому, що надлишок азоту знизить лежкість всіх коренеплодів. Для кислих грунтів вносять восени вапно. Ще одним хорошим ефектом володіє розчин молібденового амонію. На сухих грунтах, підзолистих і торфовищах намагаються застосовувати розчин з мідних добрив. Певна кількість розчинів використовують на 1 квадратний метр.
Підготовку навесні починають за тиждень до посадки, так як це дозволить грунті зв'язатися з капілярами і тим самим, забезпечити повне поглинання вологи. Вся ділянка поділяють на частини, яке потім розпушують лопатою і акуратно вирівнюють. Наступні дії залежатимуть від складу грунту : при пухких і піщаних, морква садять на гладкій поверхні, на глинистих і важких грунтах з близьким розташуванням грунтових вод - на підготовлених грядках з довільною довжиною, шириною в 130 см і висотою в 13 см.
Важливо знати, що сіяти моркву можна після того, як дозріє грунт. Це необхідно для уникнення заморозки насіння в грунті. Морква висівати можна не тільки навесні, а й взимку ( багато людей так роблять, щоб отримати ранній урожай). Але вдається це зробити не на будь-якому грунті, а тільки на дренированной.
Пам'ятайте, що у фазі восьми листя морква має схильності до цветушности ( це передчасне викидання стебла). Таким чином, потрібно правильно і ретельно підраховувати терміни, щоб ваші улюблені рослини не потрапили в період похолодань.
Самі насіння починають готувати за два- п'ять днів до посадки. На початку їх перевіряють на схожість. Для цього, замочують у воді кімнатної температури на десять годин. За цей час воду міняють кілька разів, видаляючи легковагі насіння при Спливання. Коли насіння повністю набухнуть, всю воду зливають. Потім, насіння розсипають тонким шаром на тарілочці, заздалегідь покритою тонкою тканиною або марлею. Зверху накривають вологою тканиною, наприклад, тієї ж марлею. Насіння починає пророщувати при постійній температурі в 20-30 градусів. Вони можуть бути вологими, але надлишок не бажане залишати, оскільки це утруднить надалі надходження кисню. А він важливий для проростання !
При появі перших корінців, потрібно дуже акуратно перешкодити насіння, щоб ні в якому разі не пошкодити самі проростки. Якщо є необхідність, додайте трохи води. Чим більше зростання корінців, тим більше їм потрібно волога. Повний пророщування продовжують до появи у насіння корінців довжиною не більше 1 сантиметра.
Якщо ви хочете одержати надалі рівні сходи, то щодня можна вибирати тільки проросле насіння у яких корінці досягли довжини від 0,3 до сантиметра. Зберігати їх слід в прохолодному холодильнику з температурою від одного до п'яти градусів. Знадобитися волога тканина та поліетиленовий пакет. Зверніть особливу увагу на цю процедуру, так як вона вимагає величезної обережності, ретельного уваги.
Для більш яскравого ефекту можна замочити насіння у спеціальному розчині з приготованими мікроелементами. У багатьох магазинах продаються такі суміші. Насіння мочити бажано в теплому розчині ( двадцять градусів максимум). У перебігу доби їх необхідно тримати до набухання. Після цих процедур, насіння сушать і перетирають, щоб звільнити від шипиків. У багатьох областях ( північних, центральних ) Росії насіння гартують на протязі чотирьох днів при постійній температурі мінус два градуси. Після цього, за тиждень до посіву їх чергуючи опускають в теплу і холодну воду.
На грядці створюють три або чотири рядки для висівання. Схема повинна відповідати 20 +20 +20 +60 см. Зробіть глибину борозенок в 2 см. На грядку довжиною в десять метрів повинно вийти чотири -вісім р. Багато людей намагаються уникнути такого клопітно і довгої праці, як проріджування. Хороше насіння а даному випадку можна висівати на відстані п'ять -десять см один від одного. Обов'язково пам'ятайте, що за будь посіві потрібно забезпечувати густоту стояння - сто -двісті рослин на один метр.
Закладення насіння на легких грунтах - дві -три см, а на важких - один- два см. Якщо погода суха, то для позбавлення від проростання насіння слід прикрити грунт. Щоб не утворилася кірка, свій посів ретельно мульчують (це накриття перегноєм в шар два- три см.)
Можливо, багато людей знають, що морква є примхливою особливою. Догляд за нею складається з поливів, спушень грунтів, підгодівлі і прополках. Грунті потрібно певну кількість води для проростання насіння в найважливіший період - розвиток коренеплодів. Коли насіння набухають і проростають, то їм потрібно стільки вологи, скільки вони самі важать. Таким чином, перед посадкою і після неї потрібен помірний полив, що допомагає уникнути обпалення своїх сходів.
Слід знати, що поливати потрібно злегка, що б не знизити температуру в грунті, інакше ріст плодів затримається. Якщо ж ідуть часті, зливові дощі і на грунті з'явилася кірка, то перед появою перших сходів її ретельно рихлять ( кірка сильно пригнічує насіння ).
За все літо проводять близько п'яти спушень. У наступному поливании обов'язково підтримуйте вологість у тридцяти сантиметровому грунтовому шарі. Найбільш інтенсивне зростання моркви і її розвиток починається з того моменту, коли діаметр коренеплодів стає в п'ять -сім мм. Якщо грунті не вистачає вологи, то всі рослини ретельно поливають. При дефіциті вологи коренеплоди грубіють, стають дерев'янистими. Але і застій води теж погано - це викликає коливання вологості, погіршення якості. Коренеплоди починають загнивати, розтріскуватися, деформуватися, погано зберігатися. Зазвичай, поливи припиняють за три тижні до повного прибирання. Якщо ж грунт при висиханні твердне, то остаточний полив влаштовують за вісім днів до збирання.
У ущільненої грунті коріння моркви сильно розростаються і без необхідного припливу кисню гинуть, або хворіють. Таким чином, при першій появі двох листя посіви проріджують, тим самим видаляючи слабкі рослини і залишаючи відстань між ними в три сантиметри. Проріджування другий влаштовують після відростання трьох-п'яти листків. У середньому, це пройде двадцять п'ять днів з першого. Далі це відстань поступово збільшують від шести см, інакше все коренеплоди можуть вирости незрозумілої форми і розміру. У розріджені посівах морква часто грубіє, розтріскується і переростає. Дуже добре, коли на один метр вміщаються сімдесят сильних рослин. З проріджуванням морква заодно і прополюють. Звичайно варто знати, що всі бур'яни і зайву моркву потрібно прибирати з грядки. Якщо цього не виконати, можуть розвинутися хвороби, з'явиться багато шкідників.
Після появи перших сходів, потрібно десь через місяць зріджені посіви підгодувати азотними добривами ( десять грам на 1 квадратний метр ), а через тиждень-два фосфорними або калійними добривами. Щоб закласти добрива, уздовж рядів проводять маленькі борозенки : при 1 підживленні використовують відстань у шість см, а глибину чотири см. При 2 підгодівлі відстань десять см, а глибина вісім см. Обов'язково слід пам'ятати, що у вологу погоду застосовують сухі добрива ( порошком ), а в суху - розчинені. Після використання добрив все борозенки ретельно засипають землею.
Дуже важливим прийомом є підгортання. У будь-якій ситуації воно допомагає уникати сонячних опіків, зміни кольору коренеплодів, перегріву всіх рослин. Саму морква зазвичай підгортають три рази, дуже акуратно, щоб не пошкоджувати рослини і зростання. Після остаточного підгортання коренеплоди обов'язково покрийте невеликим шаром землі з висотою в п'ять см.
Обережна прибирання.
Прибирати морква починають тоді, коли коренеплоди формуються повністю. І викопувати можна перед стійкими холодами, так як переохолоджені, заморожені коренеплоди гинуть і псуються. Підкопують морква спеціальними інструментами - вилами. Після цього, обрізають головки у гички, намагаючись випадково не пошкодити їх. Ви знаєте, що різні механічні пошкодження викликають у рослин хвороби ( проколи, рани і т. д). Навіть овочі з ушкодженнями можуть стати відмінною середовищем для життя шкідливих мікроорганізмів, що знаходяться в повітрі, грунті.
Після прибирання моркви її уважно сортують. Коренеплоди, які не зашкодять, підсушують в темному місці, для охолодження до восьми градусів. Як тільки все це буде пророблено, то залишиться тільки прибрати їх на зберігання. Найкраще вони зберігаються з віддаленої голівкою. Таким чином, поживні речовини в період збирання не рухаються в верхівкової нирці.
Якщо щільно укладати морква, то буде більш ретельне заощадження свого врожаю, так як вуглекислий газ, що виділяється овочами затримуватиме розвиток гнилей.
Який у моркви режим зберігання?
Ніколи не забувайте, що в сухому, теплому і навіть в жаркому приміщенні збільшується втрата маси, в'яне шкірка коренеплодів. Овочі, які мають щільну шкірку і багато м'якоті, повільніше втрачають вологість, ніж ніжні. Це означає, що під час поранення моркви потрібно створювати умови з підвищеною вологістю для зменшення випаровування. Пам'ятайте, що занадто висока вологість теж не рекомендується, так як в таких умовах швидко розвивається цвіль і шкідливі бактерії.
Після прибирання і правильному зберіганні овочів, їх імунітет набагато поліпшується. Справа в тому, що здатність до захворювань і заражень знижується у молодих овочів, а у зрілих взагалі пропадає.
Чудова пам'ятка для знайомих людей з агротехнікою моркви :
1. Вчасно прибирати морква.
2. Завжди поливати і рихлити
3. Проріджувати овочі.
4. Зрізати правильно бадилля.
5. Підгодовувати спеціальними добривами.
6. Сіяти насіння по написаної схемою.
7. Перевіряти насіння на схожість.

Переглядів: 466 | Додав: LOGAN1980 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Якою буває квітка?
білим прекрасним червоним вогненним ніжним маленьким жовтим золотим червоним екзотичним польовим величезним весняним блакитним яскравим красивим крихким рожевим Зів'ялого диким великим чорним місячним гірським чудесним кам'яним запашним паперовим синім іншим нічним рідкісним улюбленим морським помаранчевим першим чарівним дивовижним чарівним гігантським єдиним дивним пишним новим тепличним розпускаються живим зірваним тропічним травневим свіжим пурпуровим штучним дивним ліловим срібним лісовим засушеним отруйним засохлим ароматним розкішним кімнатним розкрилися
Що може квітка? Що можна зробити з квіткою?
розпуститися здаватися впасти розкритися закритися захитатися зникнути залишитися перетворитися лежати виявитися стояти служити пов'янути вивергати мати вважатися оглянути розпускатися перебувати відрізнятися продовжувати сяяти з'явитися плисти символізувати здатися нагадати сидіти виглядати розкрити стирчати спалахнути рости виглядати розсипатися политись прикрашати нагадувати вирости розкриватися вийти тремтіти уособлювати утворити розпастися випасти затрепетати володіти заповнити похитнутися отримати загинути вибитися в'янути завагатися втратити повернутися чекати розкладати поміщати представляти розгойдуватися поплисти
Асоціації до слова квітка
квітка петлиця рука горщик волосся сонце букет ваза стебло вікно груди особа серце сад пелюстка промінь губа вода вухо стіл камінь ніс труну рильце підвіконня безліч лацкан світла могила кінець край пустеля вітер трава пол долоню нога щока світ земля чобіт форма пошук зуб порівняння кущ оранжерея гілка килим суцвіття очей мороз поле кишеню запах небо малюнок корінь ніжка стеблинка різновид мета дане гібрид
Гіпероніми слова квітка

    рослина

Гіпоніми слова квітка

    живучка геліотроп кубушка латаття астра бубонець трояндочка бутон гвоздика кропива монарда гладіолус камелія мальва жоржин гортензія хризантема переліска фіалка конвалія мак
    едельвейс примула нарцис тюльпан настурція гіацинт ромашка півонія мімоза орхідея троянда лілія незабудка
    капуцин дзвіночок